Вълна от стачки парализира днес Гърция

08:00, 15 яну 18 / Свят 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Синдикатите в Гърция организират днес серия от стачки, които ще парализират столицата и други големи градове, в протест срещу новата серията реформи. Законопроектът ще бъде гласуван днес в парламента по искане на кредиторите в замяна на поредния транш от заема за страната.

По призива на транспортните синдикати в Атина няма да работят метрото, автобусите, тролейбусите и трамваите. Полетите от и за столицата на Гърция ще бъдат отменени между 12 и 15 ч. местно време, заради включването на служителите от въздушния контрол в стачката. Засегнати ще бъдат 48 полета в страната и чужбина.

 

Синдикатът GSEE свиква мащабна демонстрация в столицата тази вечер в протест срещу промяна на начина на обявяване на стачни действия. Според синдиката, законът нанася "убийствен удар по работници, пенсионери и безработни... като ефективно унищожава дори конституционно пазените права като правото на протест". 

Поправка към закона от 1982 г. ще наложи изискване за по-голям дял участници при взимането на решения за стачни действия от страна на синдикалните събрания, като увеличава това участие от 20% на най-малко 50% от членовете на синдиката.

Според GSEE, промяната ще засегне "99% от бъдещите стачки", макар че вече се появиха мнения, че синдикатите могат да намерят начини да заобиколят това правило, както са правили и с предходни опити за ограничаване на протести. 

Със законопроекта освен това ще бъдат намалени семейните добавки и ще се въведе нов процес за просрочени заеми. 

Днешните стачки и протести бяха предшествани от мащабна демонстрация в Атина в петък, която приключи със сблъсъци със силите на реда. Преди това пък разгневени демонстранти нахлуха в Министерството на труда и протестираха пред премиерския офис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама