Жълт код за сняг в половин България

08:50, 15 яну 18 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жълт код за валежи от сняг е обявен в 15 области от страната за днес, показва сайтът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Областите, за които важи предупреждението, са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, София-област, София-град, Пловдив, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян.

Тежка е пътната обстановка на пътя Русе-Велико Търново и Русе-Плевен. Тежкотоварни автомобили са закъсали заради заледения път и блокират движението на места. Снежната настилка е едва 2 сантиметра, но снегопочистване не е извършвано. 

От НИМХ предупреждават, че през денонощието ще вали сняг и ще се образува снежна покривка от 5 до 10 см. До вечерта най-много се очаква да вали в Предбалкана, където се очакват нови 20 см сняг.
 
При тази степен на опасност хората трябва да бъдат внимателни за сняг и лед на пътя. Възможни са ограничения при дейности на открито. Хората трябва да са с повишено внимание, когато вървят, карат колело или шофират при заледени повърхности.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, по-интензивен в масивите от Западна България. Над Черноморието ще има значителна облачност. Към края на деня и през нощта срещу вторник по северното крайбрежие ще превали сняг.

Над 700 машини са обработвали през нощта пътните настилки по републиканската мрежа в районите със снеговалеж. През деня работата  на снегопочисващата техника  продължава,  за да се  осигури проходимостта на пътищата при зимни условия.

Без ограничения е движението през проходите „Айтоски”,  „Обзорски”, „Печинско”, „Превала”, „Предел”, „Републиката“, „Ришки” и „Рожен”.

Забранено за МПС над 3,5 тона е преминаването през проходите „Дюлински” и „Пампорово”. Ограничено е движението на товарни автомобили над 10 тона през  „Вратник” и „Твърдишки“.  Ограничено е движението за МПС  над 12 тона през проходите „Петрохан“, „Троянски“, „Котленски“ и „Шипка”.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и продължават поддържането на републиканската пътна мрежа. Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват на път само с подходящи гуми, тъй като прогнозите са за засилване на снеговалежа през деня, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.  Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама