Изненада! БСП и ДСБ подкрепят развитието на зимния туризъм (Обзор)

11:09, 15 яну 18 / Политика 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В последните дни традиционно стоящите в различни краища на политическата скала БСП и ДСБ заявиха еднакви позиции относно казуса с втория лифт на Банско.

Още в края на миналата седмица общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева заяви в интервю за Bulgaria On Air, цитирано на страницата на партията, че разделителната линия е друга и не е лифтова, а е на тези, които искат върховенство на закона, без което няма как да се развива икономиката и бизнесът и тези, които обслужват олигархични монополни интереси. "Ние от ДСБ няма причина да бъдем против втори лифт - при спазване на закона, след екологична оценка и правен анализ, гарантиращ прозрачна и конкурентна концесионна процедура", заяви Георгиева и добави, че няма как партията да е против втори лифт, тъй като инвестиционно предложение за второ съоръжение на Банско никога не е процедирано.

На петъчния пленум на БСП партията излезе със становище по същия казус. БСП подкрепя развитието на зимния туризъм, но е против обслужване на корпоративни интереси и нарушаване на законодателството, цитира решението агенция "Фокус".

Двете позиции са изключително близки, но нито от Столетницата, нито от ДСБ посочват ясно какви са корпоративните или олигахрични интереси. И докато анализатори вече се питат на какво се дължи сходството в тезите на двете партии, из социалните мрежи текат спорове около числеността на протестите срещу изграждането на втори лифт в Банско.

В края на миналата седмица екоактивисти се почувстваха засегнати от твърдение в сайта на БНТ, че протестиралите в деня на откриване на Българското председателство на ЕС са "десетки", а не хиляди. Затова организираха през социалните мрежи протест пред "Сан Стефано" 29. Въпреки заявката, че ще покажат точно колко са, на събитието дойдоха едва десетина души. Числеността на протеста провокира нови спорове в социалните мрежи. Там се появиха снимки, направени от "Сан Стефано Плаза", показващи, че протестиращите са не повече от 15 души, а охраняващите ги полицаи и журналистите надвишаваха числеността на протестиращите. Въпреки това, "Дневник" преброи 40 души на протеста. Междувременно, официално БНТ съобщи, че става дума за редакторска грешка и на виновния е наложено административно наказание.

Снимка: Фейсбуук
Петъчният протест пред БНТ дори стана повод за мемета в социалните мрежи


Лидерът на екопротестите Тома Белев пък показа във фейсбуук профила си мониторинг на отразяването на тематиката в националната телевизия с твърдението, че има тенденция в полза на защитниците на лифта. В дискусията обаче се оказа, че мониторингът е направен от подопечната му АПБ, а потребители му припомниха, че във фейсбуук съотношението е точно обратното, в полза на еколозите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама