Въвеждат уикенд винетки с новата тол система

11:50, 15 яну 18 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повишаване на винетните стикери с въвеждане на новата тол система няма да има, увери строителният министър Николай Нанков. Нещо повече с нея ще бъдат пестени средства. Нанков обяви, че ще бъдат въведени уикенд винетки, а напълно е възможно да има и еднодневен стикер.

Нанков коментира по време на подписването на договора за проектиране, изграждане и въвеждане на тол системата в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Срокът за изпълнение е 19 месеца.

Подписите си сложиха председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов и Михаел Вебер, представител на фирмата победител в обществената поръчка "КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС". Стойността на договора е около 150 милиона лева без ДДС.

Тол системата ще бъде на база изминато разстояние за превозни срества над 3,5 тона (тол) и на база време за леките автомобили с допустима маса до 3,5 тона (електронна винетка).

Според Николай Нанков с тол системата ще се подобри състоянието и безопасността по пътищата. Нанков изтъкна още, че тол системата е по-справедлива. В момента 70% от приходите на винетки в АПИ идват от леките коли, а в същото време тежкотоварните автомобили амортизират инфраструктурата.

АПИ очаква след въвеждане нановата система да постъпят около милиард лева приходи на година. В момента приходите са над 300 милиона лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама