Църквата "Свети Стефан" в Истанбул привлече стотици посетители след откриването

15:24, 15 яну 18 / Свят 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Църквата „Свети Стефан“ в Истанбул се превърна в сензация, след като бе отворена отново за посетители миналата седмица, пише турският вестник "Дейли Сабах".

От отварянето й най-малко 2000 души са дошли да видят Желязната църква, както е известен храмът сред местните заради желязната му структура.

Макар общността да смята, че може и да няма служби всяка неделя, тъй като паството е малко, църквата е популярна през уикенда сред туристите. Български туроператори са включили обекта в предлаганите от тях обиколки на града, с което броят на посетителите още повече се увеличава.

Истанбулската община и българското правителство обединиха усилия за реставрация на храма от 19 век за около 16 милиона турски лири.

"Свети Стефан" е смятана за единствената желязна църква в света, но бе в много лошо състояние преди началото на ремонта преди седем години.

Очакват се и много посетители за Великден и други празници, които ще бъдат отбелязвани в храма. Предвижда се скоро в църквата да се организират и сватби.

120-годишната църква беше официално открита на 7-ми януари в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Българският патриарх Неофит и Вселенския патриарх Вартоломей отслужиха заедно молебена по освещаването на храма.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама