Папа Франциск: Светът е на ръба на ядрена война

16:20, 15 яну 18 / Свят 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Папа Франциск сподели, че е наистина разтревожен от опасността от ядрена война и че светът се намира „на самия ръб“, съобщи Ройтерс.

Коментарът на главата на Римокатолическата църква, направен на борда на самолета му на път за Чили, идва след фалшивата тревога за ракетно нападение над Хавай, което създаде масова паника в американския щат и подчерта опасността от война със Северна Корея.

Запитан дали се тревожи от ядрена война, папа Франциск отговори: „Смятам, че сме на самия ръб. Наистина се страхувам от това. Един инцидент е напълно достатъчен да ускори нещата“. Светият отец обаче не спомена Хавай или Северна Корея.

Той и преди е подчертавал ядрената опасност. През ноември дори обяви, че нито една държава не трябва да съхранява ядрени оръжия дори с възпираща цел.

Ватикански служители показаха на репортерите на борда на папския самолет снимка, заснета през 1945 г, на която малко японско момче носи главата на своя мъртъв брат след ядреното нападение на САЩ над Нагасаки.

„Бях разтърсен когато видях това. Единственото, за което бях в състояние да мисля, бяха думите „плодовете на войната“, коментира папа Франциск. „Исках да бъде разпространена защото снимки като тези могат да бъдат много по-разтърсващи от хиляди думи. Затова исках да я споделя с вас“, добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама