Нов катер ще прави хидрографски измервания в критичните участъци на река Дунав

08:50, 01 фев 18 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият хидрографски катер за измервания на критичните участъци на Дунав пристигна в Русе. Той беше изработен за една година в корабостроителницата във Варна и в него са инвестирани 980 000 лева, осигурени по европрограма. Плавателният съд е с дължина седем метра и е оборудван с най-модерната техника за хидрографски измервания, съобщи БНТ.

„Има многолъчев ехолот, двигателят е вграден в корпуса и развива скорост над 30 километра в час. Естествено, скоростта за измерване е по-малко – 10-12 километра в час“, коментира Павлин Цонев – директор на Агенцията за проучване и поддържане на Дунав.

Новият катер ще прави прецизни измервания на промените по речното дъно, които настъпват в критичните участъци.

„Тъй като през летния период имаме 230 километра участък, който ни е трудно да покриваме с един кораб и това ще ни бъде оперативната възможност с малкия хидрографски кораб в много кратък срок да работим в най-критичните участъци“, уточни Цонев.

10 автоматични хидрометрични станции ще бъдат монтирани на най-критичните места в общия българо-румънски участък на Дунав. А до края на годината при подходящи навигационни условия ще започне и драгирането на реката с нова техника, която е на стойност 20 милиона лева. 

През август агенцията ще се сдобие и с нов маркиращ кораб с дължина 34 метра. Очакванията на специалистите са новото оборудване да помогне за обезпечаването на корабоплавателния път и да се подобрят условията за транспортиране на товари и пътници по реката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама