Недостиг на овчари. Внасяме ги от Молдова и Узбекистан

08:40, 01 фев 18 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да внесем поне 1000 пастири от бившите съветски републики и от българските общности. Това искане е отправила Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите /НОКА/ до социалното министерство. То е подкрепено от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/.

Липсата на работна ръка е един от основните проблеми при овцевъдството у нас, обяви във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на НОКА и председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България. В НОКА членуват около 2000 фермери.

"Чакаме официалното решение на министерството. Ние предлагаме това да бъдат не само българи от Молдова и от Украйна, бесарабски българи, но и евентуално такива от бившите съветски републики", обясни Караколев. Той информира, че заплатата на гледач в сектора е около 600-700 лева, а за семейство – около 1300-1400 лева.

Овчари ще се търсят и от държави с развито овцевъдство като Киргизстан, Азербайджан, Казахстан, Грузия, Узбекистан. Чистата заплата на гледач и пастир в овцевъдните ферми у нас е около 700 лева, за семейство – 1400 лева, обясни Симеон Караколев. 

"Пастирите вземат и бонуси. Голяма част от колегите дават 10 стотинки на литър като премия на дояча. Има бонус и за отгледани агнета. Плаче си там за работна ръка, ама на никой не му се работи. Проблемът е трудоемкостта и неефективността", допълни Караколев.

"Наскоро бях в Йордания и там видях три категории овче месо - местно, румънско и австралийско. Местното се продава на цена от 8 долара, а вносното срещу 4,5 долара. Но Австралия е крупен производител, защото месечно от там се изнасят по около 3 милиона агнета, а се отглеждат над 90 милиона овце. В България се отглеждат едва около 1 милион овце, а в Румъния - близо 10 милиона животни", информира Караколев.

Проблемите на сектора ще бъдат разисквани и по време на Седмия национален събор на овцевъдите, който ще се проведе от 11 до 13 май край Петропавловския манастир до Лясковец.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама