Британският парламент ще се мести заради ремонт

08:39, 01 фев 18 / Свят 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британските депутати гласуваха да се пренесат двете камари на парламента в други помещения поп време на предстоящия ремонт на Уестминстърския дворец.

Ремонтът ще продължи няколко години и ще струва на британската хазна няколко милиарда паунда. Състоянието на открития през 1871 г. дворец в неоготически стил, намиращ се на брега на Темза, е плачевно.

За преместването на парламента гласуваха 236 депутати, а против – 220. В приетото решение се казва, че Камарата на общините и Камарата на лордовете ще се върнат в историческата сграда, колкото се може по-скоро.

По-рано международна одиторска компания оцени приблизителната стойност на ремонта на 3.5 – 4 млрд. паунда, при условие, че парламентът напусне сградата. По-скъпият и сложен вариант би бил, ако парламентаристите продължат да работят и по време на ремонта, който да се извършва поетапно в продължение на 32 години. Тогава той би струвал 5.7 млрд. паунда.

Още през 2016 г. обща парламентарна комисия обяви, че основите на сградата се рушат и има риск покривът да пропадне, каменната облицовка се руши заради замърсения въздух. Вътрешността на сградата не е в по-добро състояние – течащи тръби, повреди в електрическата инсталация, а освен това при последния ремонт през 40-те години е използван азбест, за който се знае, че е канцерогенен.

Планира се ремонтът да започне през 2023 г.

Средновековният дворец, в който се помещава британският парламент е изгорял през 1834 г. От него е останала само централната зала. Тя е включена в сегашната сграда, която е построена по проект на архитектите Чарлз Бери и Огъстъс Пюджин. Най-прочутият елемент от него е часовниковата кула с камбаната, известна като Биг Бен. От 2012 г. кулата официално е наречена на кралица Елизабет Втора.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама