Прокуратурата: Хизбула не е замесена в атентата на летище Сарафово

09:57, 01 фев 18 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската държавна прокуратура реши да не обвинява „Хизбула“ за бомбения атентат на летището в Бургас през 2012 година, при който загинаха петима израелски граждани и техният български шофьор, а други 32 израелски граждани бяха ранени, пише „Йеруаслим пост“. Вместо това бяха обвинени двама мъже, за които се твърди, че са участвали в бомбената атака като терористи, които са действали без връзка с организацията. „Хизбула“ не бе спомената в обвинителния акт.

Това обаче е в пряко притоворечие с доказателствата, които са се установили след атентата. Тогавашният Вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че двамата заподозрени са били членове на групировката „Хизбула“. Той също каза, че има данни, показващи финансирането и връзката между заподозрените и военното крило, припомня израелското издание. Подсъдими задочно са Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, граждани на Австралия и Канада, които все още се търсят чрез червена бюлетина на „Интерпол“. Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасалнел Хюсейни, който също загина при атентата.

Процесът се забавя от години, за да могат многобройните израелски семейства да събират доказателства и да координират усилията си и отчасти поради промените в българското законодателство. Началото на процеса бе дадено на 17 януари, като започна разпита на редица свидетели. Европейската комисия често осъжда България, че не успява да изкорени корупцията и да модернизира съдебната си система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама