Защо ни сърби и как точно действа чесането?

18:30, 01 фев 18 / Любопитно 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако те сърби ръката - ще вземаш пари, ако те сърби коремът, е на любов, ако те сърби веждата - щастие, ако те сърби носа отвътре - ядове.

Съществуват различни суеверия за това какво може да ви сполети, когато ви сърби нещо.
Ето и научното обяснение.

Сърбежът може да бъде причинен от дразнител върху кожата, който изпраща информация по нервите до мозъка, но може да ви сърби и поради определени болести или чисто неврологични и психиатрични причини. Можете само да си помислите, че ви сърби някъде и веднага да ви засърби.

Сърбежът може да бъде потиснат от други усещания – болка от чесането, студ, горещина.

Чесането е чисто и просто самопричиняване на болка. Нервните клетки, които ги е сърбяло до този момент, изведнъж започват да крещят от болка и по този начин забравят, че ги е сърбяло. Болката замества напълно сърбежа.

Но това не е толкова просто.


Нали сте чували: „Не го чеши. Не го чеши”. Истерията на родителите ви има логика. Когато се чешете, нервите ви изпращат сигнал до мозъка и той изпуска веднага болкоуспокояващо, наречено серотонин. И когато серотонинът успее да ви успокои, сърбежът се завръща.

Болкоуспокояващите могат да влошат сърбежа. Логично е да си представим, че един аналгетик би притъпил всички усещания, в това число и сърбежа, но всъщност често се случва точно обратното. Ако се лишим се от възможността да изпитваме болка, отваряме широко вратите пред сърбежа.

Учените търсят лек за сърбежа, като тестват връзките между нервите и серотонина, но все още механизмите на този феномен не са изучени добре. Затова единственият универсален и работещ начин да се отървете от сърбежа си остава... чесането.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама