Нови разкрития за насилие в Центъра за настаняване в Смолян

11:02, 01 фев 18 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови зловещи разкрития за насилие излизат наяве в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. От тях става ясно, че ученик е нанесъл побой на осем души от персонала. Пострадали са три детегледачки, социален работник, две готвачки и две хигиенистки, като някои от тях бяха хоспитализирани за лечение.

Тези факти стават ясни от докладната записка на кмета на община Смолян Николай Мелемов, с която се иска от местния парламент, въпросният център да е преустроен в такъв за деца и младежи без увреждания.

От документа става ясно, че въпросният ученик е упражнявал тежка форма на физическа агресия и многократно е упражнявал насилие над децата и персонала.

Това са част от мотивите, както и липсата на персонал, което пък се отразява и на качеството на предлаганата услуга, за вземането на решението за преустройствата на центъра. В момента има 12 щатни бройки, от които само 4 са заети, а децата в Центъра са 8.

През септември излезе наяве един от въпросните случаи на нападение на персонала, когато 16-годишният ученик нападна възпитателка с лопата и в последствие жената бе приета в болница. След това имаше агресия от негова страна към дете от центъра.

Вече е поискано становище за закриването на Центъра от няколко институции, включително и от Агенцията за закрила на детето. Закриването на центъра ще се осъществи, само ако има положителни становища от институциите и едва тогава предложението за неговото закриване ще се гласува от местния Общински съвет.

Община Смолян има други два центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания. Единият е за деца до 12 г., а другият е за възраст от 13 до 18 г., които сега са в ученическото общежитие. Желанието на управата е да се изпратят децата с увреждания в институции с добри специалисти на място, а в сградата на центъра, която е в добро състояние, да се настанят децата от общежитието, за да имат по-добри условия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама