Бойко Ноев: Президентът да направи ревизия на НСО

11:15, 01 фев 18 / Политика 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фокусирането върху оставката на Ангел Антонов ще ни отклони от важния разговор на това уродливо явление наречено НСО. Това е една беззаконна служба, това е основният порок на НСО". Това заяви бившият ни посланик в НАТО и бивш служебен министър на отбраната Бойко Ноев пред bTV.

Припомняме, директорът на Националната служба за охрана Ангел Антонов подаде оставка във вторник вечерта. В сряда тя бе обсъдена и приета на заседание на Министерския съвет. На същото заседание стана ясно, че Антонов заминава като генерален консул в Санкт Петербург.

Ноев призова президента Румен Радев да направи ревизия на НСО.

"Президентът по някаква причина отхвърля отговорността си върху НСО. Каква е причината, можем само да гадаем. Той казва, че не носи отговорност за НСО. Парламентът казва, че също не носи отговорност, правителството - също. И получаваме една служба, която разполага с огромен властови ресурс. Тази безконтролност е много опасна", категоричен е Ноев.

Според дипломата ненаситният апетит на политическата класа "за привилегии и да бъде обгрижвана" води до злоупотреби в НСО.

"Надявам се най-после президентът да встъпи в своите пълномощия и да възложи една ревизия, но тя не трябва да бъде колко лева има от единия в другия джоб, а да възстанови как е възлагана охраната на едно или друго лице", категоричен е Ноев.

Според Ноев друг порок на службата е безконтролното харчене на пари. "Бюджетът на НСО е 40 млн. лв. и са 1200 души. Отрядът за борба с тероризма има 10 пъти по-малко бюджет. Това съотношение е крайно неправилно", смята Ноев.

Той призова да има и морален преглед в НСО. Там работят много големи професионалисти, които извършват дейности на портиери, шофьори, сервитьори и камериерки, каза Ноев.

"Когато системата е порочна, когото и да поставите за началник, той пак ще стане жертва на тези пороци. Това е неизбежно", категоричен е Ноев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама