Отмениха доживотните олимпийски забрани на повечето руски спортисти

13:18, 01 фев 18 / Спорт 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана отмени доживотните наказания на 28 руски спортисти, които бяха санкционирани заради положителни допинг проби от игрите в Сочи през 2014 г. Общо 42-ма руснаци бяха наказани от Международния олимпийски комитет (МОК) заради злоупотреби с допинг проби по време на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. 

ТОва беше най-тежката мярка в цялата история на МОК. Тя беше наложена след като независим доклад обяви, че руската държава е подкрепяла програма за допингиране на руските спортисти.

На свое заседание обаче КАС прецени, че "няма достатъчни доказателства", затова наказанията отпадат. Жалбите на други 11 спортисти са частично уважени и вместо с доживотна забрана се заменят с неучастие на олимпийските игри в Пьончан, които започват на 9 февруари.

Засега е отложено изслушването на трите биатлонистки Огла Зайцева, Олга Вилухина и Яна Романова.

КАС уточни, че в задачата на арбитрите не е влизало да се определи имало ли е схема за манипулиране на допинг пробите на игрите в Сочи, а са разглеждани индивидуалните случаи спортист по спортист.

Резултатите на 28-те спортисти от Сочи, които са оправдани ще се зачитат и така Русия връща първото си място в класирането по медали. Така страната има 33 отличия (13 златни, 11 сребърни и девет бронзови медала).

Малко след решението на Спортния арбитражен съд, Международният олимпийски комитет също излезе със съобщение. МОК твърди, че отпадането на доживотните наказания на 28 от руските олимпийски не им разрешава автоматично да се явят на игрите в Пьонган.

"МОК ще анализира мотивите за решенията на КАС много внимателно. Въпреки това остава в сила решението от 5 декември, според което Русия и руски спортисти не могат да се състезават на игрите в Пьонгчан. Също така решението на КАС не прави руските спортисти невинни", гласи съобщението на МОК.

Реакцията от Кремъл не закъсня, като руският спортен министър Павел Колобков заяви, че очаква състезателите да получат разрешение да участват на игрите в Пьончан. "Това решение доказва, че руският спорт е чист и нашите спортисти винаги са се състезавали според правилата. Русия се радва, че правдата възтържествува и сега чакаме тези спортисти да получат покани за Пьонгчан", каза Колобков, цитиран от "Дневник".

Вицепремиерът на Русия и бивш спортен министър Виталий Мутко също коментира, но беше по-остър. Той нарече частично отменените санкции на 11 от спортитите "пълна глупост". "Твърди се, че има някакви аномалии в пробите и затова 11 от нашите спортисти са оставени в списъка с назаните. Русия ще помогне на всички потърпевши и няма да остави нещата така. На тези 11 души ще бъда оказана всякаква юридическа помощ", каза Мутко.

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков изрази задоволство и каза, че "в Кремъл всички са много радостни от новината".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама