Унгария заплаши да бойкотира преговори на ООН за миграцията

14:10, 01 фев 18 / Свят 25 543 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Унгария може да напусне преговорите за пакт на ООН за миграцията заради промигрантски тон, който заплашва сигурността на централноевропейската страна. Това заяви външният министър на Унгария Петер Сиярто, информира news.bg като цитира "Ройтерс".

Будапеща многократно предупреди, че нелегалната имиграция заплашва европейската стабилност.

Някои анализатори твърдят, че заплахите за оттегляне от разговорите в ООН за миграционно споразумение са част от вътрешнополитическата кампания на премиера Виктор Орбан за мобилизиране на гласоподавателите.

"ООН иска да създаде договор, който насърчава миграцията, ние сме против това и ако първият проект на този договор през февруари поеме в тази посока...въпросът е защо трябва да участваме в този дебат", попита Сиярто пред държавната телевизия M1.

Той добави, че миграцията е глобално предизвикателство, която представлява опасност, трябва да бъде спряна.

През декември 2017 г. САЩ напуснаха преговорите, тъй като световният подход към казуса "просто не съответства на суверенитета на САЩ".

В света има 21,3 милиона бежанци. Общото събрание на ООН прие политическа декларация през 2016 г., известна като Декларацията от Ню Йорк, която предвижда в рамките на две години да бъде договорено споразумение за безопасна, системна и регулирана миграция.

Официалните преговори се очаква да започнат през февруари, като договорът няма да е правно обвързващ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама