Медии: Гърция и Македония са постигнали съгласие за името

16:10, 01 фев 18 / Свят 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Република Македония да се казва "Република Горнамакедония" - това е предложил гръцкият външен министър Никос Кодзиас на срещата си с посредника Матю Нимиц като приемливо решение за спора между Македония и Гърция за името, съобщават гръцки медии, цитирани от Dnes.bg.

Това предложение, което включва термина "македония" - с малка буква, се очаква Нимиц да съобщи днес на срещите си с македонското държавно ръководство, пишат и македонските медии.

Гръцкото издание "Ефимерида" пък твърди, че предложението на Кодзиас е "Република Горнамакедония“, като думата Македония да се пише слято с прилагателното Горна. 

От петте предложения за ново име на Матю Нимиц Гърция харесала най-вече Република Вардарска Македония, а македонската страна е за Република Нова Македония – така в резултат на компромис се получило името Горна Македония. Така Гърция предложила Република Горнамакедония /което да се пише и изговаря слято/.

Според информациите на изданието "Ефиремида", Гърция и Македония вече са постигнали съгласие, включително и за промяна на конституцията на Македония. До 20 март договорът трябва да бъде депозиран в ООН, твърдят източници на изданието.

След разговорите си в гръцката столица Атина специалният пратеник на ООН Нимиц днес се среща с македонския президент Георге Иванов, с премиера Зоран Заев и с лидерите на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и на ДСИ Али Ахмети.

Междувременно гръцката анархистка група "Рубикон" предупреди, че ще има "кръвопролитие" на протеста в Атина на 4 февруари във връзка със спора с Македония за името, съобщи news.bg. Демонстрацията е организирана от десни организации и ще бъде подкрепена от някои политически партии и църковни представители.

Анархистите отбелязаха в социалните мрежи, че 4 февруари ще бъде техният ден - ден на пострадали, допълвайки, че няма да позволят провокации на фашисти по време на събитието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама