Снимка с паметник на Георги Димитров събра стотици лайкове

19:20, 01 фев 18 / Любопитно 25 1081 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кадър, на който пътнически самолет едва не се врязва в челото на пролетарския вожд Георги Димитров от паметника му край язовир Копринка събра за броени часове стотици адмирации и лайкове в социалната мрежа Фейсбук.

По думите на автора на снимката Иван Каравастев тя била направена в късния неделен следобед, а е качена малко преди полунощ. Някои от потребителите дори посъветваха майстора на обектива да я патентова и припомниха, какъв фурор са направили кадри с врязващ се в нюйорските близнаци пътнически самолет.

Монументалният, направен от гранитни блокове, паметник е издигнат през 1956 г. край стената на язовира, който по онова време е носел името на Димитров. Дело е на трима от учениците на гениалния ваятел Иван Фунев: чирпанлията Димитър Динков, роденият в Плевен Димитър Цонков и бургазлията Злати Денчев. Самият той им е помагал при подготовката на фигурата, считана за една от най-добрите за онова време.

Фигурата спорадично нажежава политическите страсти в Казанлък, на няколко пъти през годините е имало искания та да бъда нарязана на съставни части. За последно през 2016 г.се „роди“ инициативата  на Съюза на репресираните от комунистическия режим той да бъде преместен в столичния музей на тоталитарното изкуство. Тогава срещу нея скочиха левите от Града на розите и автомата „Калашников“, които обявиха:“Изграденият паметник остава особен символ и за хилядите младежи-бригадири, които градиха със собствените си ръце язовирната стена – солидна и здрава, устояваща на невероятния напор на водите пред нея. Каквато ще остане и нашата обща воля да спрем поредния опит за „удавяне“ на националната ни памет в брътвежи и никому ненужно противопоставяне.“. В Казанлък има още два  монумента на свързани с пролетарската идея личности: на Фридрих Енгелс в двора на оръжейницата „Арсенал“ и на Георги Кирков в съседство с култовото Бозуково кафене. И двете са дело на скулптура Иван Блажев от средата на 80-те години на миналия век.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама