Урбанистът Ян Геел се разходи из центъра на Варна въпреки снега

10:42, 27 фев 18 / Култура 25 605 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Снежната виелица във Варна не спря 81-годишният световноизвестен архитект Ян Геел да направи планираната „архитектурна“ разходка из историческата градска зона на Варна. В обиколката участва и главният архитект на община Варна Виктор Бузев.

Впечатленията си Ян Геел ще коментира днес със студентите по архитектура във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", съобщи БНР. 

От 13.30 ч. е неговата публична лекция „Пешеходната среда в централните градски части“ при вход свободен, в която той ще анализира на наблюдаваните в предходния ден проблемни участъци във Варна, включително по снимков и картов материал, както и потенциала за подобряване на средата.

Това е втори образователен семинар на проф. Геел във Варна. Той определя работата си като медицински преглед и лечение на градска среда в полза на пешеходците и озеленяването. Затова е и канен да „лекува” задъхващи се от население, трафик и строителство мегаполиси като Лондон, Сидни, Сан Франциско, Ню Йорк, Москва. Разбира се работи отдадено и за града, в който живее Копенхаген. 

"Тези проекти са вид акупукнтура, когато прилагаш някакво лечение само на определени точки. Искам да дам на студентите стратегия, в която те да намерят какво да проектират, така че постепенно след 10-15 г. Варна да става едно все по-добро място за живеене. В Ню Йорк например работих с кметството за превръщане на прочутия площад Таймс скуеър в място само за пешеходци. Най-невероятна промяна постигнах обаче в Москва, между 2012 и 2018 г. Докторът има нужда от време, за да реши каква е диагнозат". Това каза при второто си пристигане във Варна датският архитект. 

На въпрос на БНР би ли приел евентуална покана от варненската община той каза: "Община Варна познава мен и екипа ми и какво свършихме в София. Имам визитки в себе си". Виктор Бузев пък коментира, че ще предложи на Общинския съвет да се обсъди дали могат да се отделят средства за такава консултантска работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама