Радев за ЧЕЗ: Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството

13:48, 27 фев 18 / Политика 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По закон ЧЕЗ е част от националната инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност, затова всякакъв въпрос, че виждате ли това е банална сделка на едно търговско дружество е нещо, с което ни заблуждават”, заяви президентът Румен Радев.

По думите му с оставка на министъра на енергетиката случаят не приключва, а генерира въпроси. “Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството. Въпросът е кой и защо крие своите намерения”, добави Радев.

Без ресурси някой получава огромна банкова гаранция. Това са много въпроси. Има ли политическа гаранция също така? Всички чакаме отговори”, подчерта президентът.

Държавният глава съобщи, че прави срещи с отговорните институции, които имат отношение по въпроса, но по закон те имат отношение постфактум. “Предстои ми среща и с шефа на Комисията за финансов надзор”, уточни Радев и добави, че вече е говорил с ръководството на ДАНС.

Всички агенции и служби са към правителството, очаквам от тях адекватни действия и отговори на въпроси. Все още не е ясен механизмът на финансиране, а той ще даде отговор на много въпроси”, отбеляза Радев.

Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, като от месец се знаят потенциалните бъдещи собственици. На практика сделката вече е сключена. Има институции, които по закон отговарят за националната сигурност. Защо Министерството на енергетиката и ДАНС не са извършили по-рано проверки? Въпросът е дали това е непрофесионализъм, некомпетенция или не са се намесили по други причини”, подчерта още Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама