Здравното министерство купува 400 нови линейки

11:53, 02 мар 18 / Политика 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Изготвя се необходимата документация за обявяване на обществената поръчка за доставка на 400 медицински превозни средства с необходимото оборудване", съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол.
 
"Моят предшественик е заявил, че това ще стане в края на 2019 г. В резултат на ускоряване на този процес от моя екип първите доставки ще започнат още в края на тази година", посочи Ананиев.

Министерството предвижда изпълнението на голям
инвестиционен проект по ОП "Региони в растеж 2014-2020" с основна цел обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудване в системата на спешната помощ в цялата страна с общ бюджет 163,5 млн. лева. Проектът включва 237 обекта от системата на спешната помощ в цялата страна. Спешни отделения в 34 болници, 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове, 170 филиала за спешна медицинска помощ и 6 изнесени екипа извън областните градове.

Ананиев увери, че центровете за
спешна медицинска помощ разполагат с достатъчно на брой линейки и медицинско оборудване, разположено в тях. Основните автомобили и медицинско оборудване към тях, с които се изпълняват повикванията за спешна помощ, са закупени през 2007-2009 г. 56 от тях са закупени в края на 2015 г. и началото на 2016 г.
 
"В докладите и анализите на директорите на центровете за спешна медицинска помощ
няма сигнали и индикации за риск за невъзможно изпълнение на основната им дейност. Отбелязва се значителна амортизация, както на линейките, така и на оборудването", обясни ресорният министър.

Той допълни, че ежегодно министерството осигурява на центровете бюджет за поддържане на линейките и оборудването в състояние за осъществяване на дейността им.

От парламентарната трибуна
здравният министър Кирил Ананиев информира също, че в ръководството на болницата във Враца има проблеми, но ще се изчакат резултатите от прокурорската проверка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама