Откриха паметник на полк. Борис Дрангов във Военна академия

13:25, 02 мар 18 25 923 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази сутрин на тържествена церемония в столицата беше открит паметник на полковник Борис Дрангов. На събитието присъстваха президентът, военния министър, кметът на София, както и председателят на Народното събрание. С падане на колене и едноминутно мълчание всички почетоха паметта на полковник Дрангов. 

Сред първите, които поставиха венци и цветя пред паметника на бележития български пълководец, бяха и неговите наследници, предаде БНТ. След десетилетия опити да бъде издигнат паметник на полковник Дрангов днес мечтата им стана реалност. "Сега особено съм много развълнувана, защото се сбъдва една мечта на семейството, не само на армията да се увековечи неговата памет", сподели внучката на полковника Райна Дрангова.

Историята ще запомни полковник Дрангов като блестящ стратег и голям военен теоретик. След себе си пълководецът оставя вечния призив за любов към Родината.

В речта си президентът Румен Радев определи великия пълководец като еталон за родолюбие, храброст, мъжество и висок морал.

В изказването си Радев подчерта, че полковник Дрангов олицетворява силния, непреклонен дух на българите и е водач, когото българският войник следва с безрезервна отдаденост и без страх. Българската армия помни хиляди доблестни офицери, но делото на полковник Дрангов се откроява в нейната славна история и огрява със своята светлина и днес, заяви още държавният глава.

"Освен наследството, което този достоен български офицер ни оставя в сферата на военното дело, полковник Дрангов ни завеща и пламенни, нравствени напътствия“, посочи Румен Радев. 

Президентът припомни и  вдъхновяващите слова на великия воин "В смъртта няма нищо страшно, защото е сладко да се мре за България" и "България има нужда от сърцати юнаци и честолюбиви войници, които не от смърт, а от позор се боят".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама