Цветанов: Държавата няма никакво отношение към сделката с ЧЕЗ

11:37, 04 мар 18 / Политика 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"67% се приватизират, 33% странно остават за държавата. Това, което трябва да се уточни - с 33% губиш абсолютно всякакъв оперативен контрол върху управлението на едно такова дружество. С 34% вече имаш блокираща квота. " Това обясни Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ и председател на парламентарната група на ГЕРБ в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. 

"Това, което беше казано като неистина е, че годишно дивидента, който е получавала държавата е някъде около 50 милиона. Това е пълна лъжа", заяви Цметанов и продължи:  "За всичките години след приватизационния договор парите, които са преведени еднократно 2010 или 2011 година са 41 милиона лева. Това са всичките тези пари, които са преведени като дивидент на държавата в рамките на тези 8 години, когато е експлоатирано това дружество и вече е приватизирано. През 2005 г. с решение на МС се взима решение, с което да не се събира дивидента от 2004-2005 г. и да не се прехвърля на държавата."

"Държавата няма никакво отношение към сделката с ЧЕЗ. Чудя се как госпожа Нинова, участвайки и в управлението, и в приватизацията на страната, да говори такива неистини!", каза заместник-председателят на ГЕРБ насочи вниманието към още нещо, което трябва да се знае за останалите приватизирани дружества - дивидентът, който е платен досега към държавата за тези 8-10 години, е в размер на около четири милиона лева. "Електроразпределителните дружества нямат никакво отношение към калкулиране на цената на тока и това отново е заблуда и внушение и манипулиране на обществото. В 43-тото Народно събрание беше взето политическо решение КЕВР да бъде равноотдалечено от всичките политици и от управлението", уточни Цветанов.

"КЕВР се избира от българския парламент с представителите, които могат да бъдат номинирани, обсъждани, дискутирани и да се вземе политическото решение. Това, което направи ГЕРБ за тези десет години е, че има две стратегически държавни дружества - ЕСО за електропреносната мрежа и Булгартрансгаз. Тези дружества в управлението на ГЕРБ са защитавали националния интерес и тези дружества няма да бъдат приватизирани, въпреки че има много апетити в тази посока", категоричен беше Цветанов.

Политикът направи и ообщение на актуално-политическата обстановка в страната: "В момента имаме европредседателство, вместо да се гордеем с това, да кажем нещо позитивно, нещо положително... Знаем защо БСП са против евронтеграцията на Западните Балкани." Цветанов декларира, че страната ни иска да помогне на своите съседи да извървят целия път на евроинтеграцията. "С министър-председателя искаме да дадем по-голям импулс, участвайки и регулирайки този процес. Нашите стратегически партньори от САЩ също имат такъв интерес и точно това не се харесва на госпожа Нинова. Ние трябва да защитаваме международното право и да бъдем солидарна демокрация", заяви Цветанов пред Георги Любенов.

"Обществото е много податливо от внушенията на политици, и то водещи политици", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама