Изграждат скоростен път София-Видин и тунел под Петрохан

12:00, 07 мар 18 25 786 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството прие проекторешението за изграждане на скоростен път до Видин и тунел под Петрохан. Това стана в началото на днешното правителствено заседание.

Относно тунела под Петрохан премиерът Борисов обяви, че държавата го подготвя за концесия. Вицепремиерът Валери Симеонов от своя страна настоя: "Да не се спекулира с това. Тези проекти са заложени в инвестиционната програма на правителството", предаде News.bg.

От Инициативния комитет благодариха пред медиите на правителството, че има волята за тези два проекта.

Борисов заяви: "Това е наш приоритет. Искаме да го направим, той е за хората, за бизнеса. Над 800 000 камиони минават през "Дунав мост 2", коментира Борисов.

Високоскоростният път трябва да свърже София-Видин-Будапеща-Братислава. Той е част от транспортен коридор 1-4.

Договорката за пътя до Видин беше постигната на среща с протестиращи граждани от Северозапада с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет миналата седмица. Той разговаря с тях след пет поредни съботи на протести, при които блокираха движението по първокласния път София-Видин и достъпа до втория мост над Дунав. Хората от региона предупредиха, че протестът им може да прерасне в гражданско неподчинение, припомня "Стандарт".

След срещата регионалният министър Николай Нанков обяви, че пътят в някои участъци ще бъде скоростен, а в други ще бъде автомагистрала. Като краен срок за изграждането му властта държавата си постави 2022 година.

Строителството ще се осъществи на етапи, като първите изградени отсечки ще са Видин-Ружинци и Мездра-Ботевград. Към момента това са и най-рисковите участъци за пътуване в Северозападна България.

По пътя, който днес прави връзка и към Дунав мост 2, трафикът на тежкотоварни автомобили е засилен, а пътните инциденти са ежедневие. На места трасето минава и през населени места с остри завои и стръмни наклони, което прави движението опасно.

За бързата и сигурна връзка на Северозападна България със столицата важна роля ще изиграе тунелът под старопланинския проход "Петрохан". Към момента работата по него е все още на етап геоложки проучвания. След това ще бъдат възложени и предпроектни проучвания, които следва да са готови до края на тази година.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама