Берлускони ще подкрепи евроскептиците за съставяне на правителство

12:50, 07 мар 18 / Свят 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Силвио Берлускони заяви, че ще подкрепи опитите на лидера на евроскептичната партия "Северна лига" да състави правителство на Италия. В интервю за "Кориере дела сера", публикувано днес, бившият премиер и лидер на "Форца Италия" казва: "За пълното спазване на нашите споразумения сега ние лоялно ще подкрепим опитите на Матео Салвини да състави правителство", предаде БТА. 

Четирите партии от дясноцентристката коалиция се договориха по време на предизборната кампания, че лидерът на партията, спечелила най-много гласове на изборите на 4 март, ще оглави правителството. В неделя "Северната лига" на Салвини спечели 17 на сто от гласовете, като изпревари "Форца Италия", взела 14%. 

"Тук съм, за да го подкрепя [Салвини], за да гарантирам здравината на коалицията и да спазя нашите ангажименти пред избирателите", казва пред всекидневника Берлускони. 

Изборите в Италия доведоха до баланс на силите в парламента, поради което преговорите за формиране на кабинет ще продължат седмици, а може би и месеци. И "Северната лига", и антисистемното Движение "Пет звезди" (което бе победител с 32 на сто от гласовете) претендират, че президентът трябва да възложи на техния лидер мандат за съставяне на правителство. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама