Максим Венгеров и Софийската филхармония откриват Европейския музикален фестивал

09:00, 30 мар 18 / Култура 25 624 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Големият руски цигулар Максим Венгеров открива тази вечер Европейския музикален фестивал заедно със Софийската филхармония. Той ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

Това е второто гостуване на забележителния музикант у нас, след като първата му изява в България с Оркестъра на "Класик ФМ радио" през 2006 г. се превърна в истинска сензация. 

Събитието е един от акцентите в официалната културна програма на София по време на българското председателство на ЕС. "Европейски музикален фестивал", организиран от "Кантус Фирмус", е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 година. 

Миналата есен Максим Венгеров изнесе два забележителни концерта в Карнеги Хол (Ню Йорк) със Симфоничния оркестър на Монреал под диригентството на Кент Нагано. Направи и световна премиера на Концерт за цигулка от китайския композитор Циганг Чен (Qigang Chen), написан специално за Венгеров. Изпълнението бе част от Международния музикален фестивал в Пекин. През януари тази година цигуларят изнесе блестящ рецитал в престижната зала „Стратмор“ във Вашингтон заедно с пианиста Рустем Сайткулов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама