БСП иска декларация на парламента за случая "Скрипал"

10:18, 30 мар 18 / Политика 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Народното събрание да излезе с обща позиция за случая "Скрипал", поиска соцлидерката Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна.

"Този случай предизвика безпрецедентна политическа криза в света. Това и изключително опасна ситуация и труден момент за Европа, но и за всеки политик, който трябва да вземе решение. Нужни са разум, мъдрост и лидерство", обясни Нинова.

"В парламентарна република ние трябва да вземем решение, да не оставим правителството само и да се обединим. България е председател на Съвета на ЕС и като такъв трябва ние да сме мост между ЕС и Русия. Премиерът неведнъж се е нагърбвал да е мост в отношенията на Европа", обясни тя.

Какво може да ни събере, каза Нинова и предложи да иа бща позиция на НС около общочовешки ценности, принципите на правото, равнопоставеност и уважение. Соцлидерката изброи няколко точки, които да залегнат в декларацията:

1. Ние сме за мир и против войната. Но мир се постига с диалог, а не с дрънкане на оръжия и заплахи.

2. Ние сме за истината и за принципа на правото невинен до доказване на противното. Никой никъде не бива да бъде съден за вероятност.

3. Докато няма доказателства България да не гони руски дипломати и да не отзовава своите.

4. Споделяме солидарността, но отстояваме принципите за суверенитет и ненамеса при вземането на решения.

Моментът изисква разумни решения и без емоции. Изисква лидерство и държавническа отношение. Да покажем, че можем да бъдем тези държавници, които могат да осигурят на народа си мир и спокойствие, призова Нинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама