Държавата да участва в сделката за ЧЕЗ обсъжда временната парламентарна комисия

07:30, 03 апр 18 / Политика 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният прокурор Сотир Цацаров ще представи информация около сделката, свързана с всички физически и юридически лица, които участват в продажбата на най-голямото енергодружество у нас. И по-точно Цацаров ще представи данни за образуваните преписки и досъдебни производства, свързани с юридически и физически лица, които се явяват страни по сделката.

Депутатите от временната комисия към Народното събрание ще изслушат и представител на кабинета „Борисов”, най-вече това да е самият премиер, относно намерението на държавата да участва в сделката с Прага. Въпросите към него са както за желанието на държавата да участва в закупуването на дружеството, така и за възможните начини това да се случи.

Очаква се и енергийният регулатор да оповести подробности около всички проверки, направени на дружествата от групата на „ЧЕЗ България” в периода от 2005 година насам.

Идеята за влизането на държавата в сделката за ЧЕЗ възникна след среща на премиера Бойко Борисов със собственика на "Инерком" Гинка Върбакова. Засега се очаква позицията на чешката компания, чийто правен екип проучва възможността. Въпросът за промяната бе поставен от Върбакова при визитата й в Прага за уточняване на детайли по сделката. 

Документите за разрешаването й вече се разглеждат от Комисията за защита на конкуренцията. Към момента е ясно, че чешката компания няма да се откаже от арбитражното дело, защото от него би спечелила много по-голяма сума, отколкото от продажбата на активите. Също така е ясно, че държавата не може да се включи в сделката преди края на арбитража.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама