Изоставаме с десетилетия по отношение на психичното здраве

09:50, 05 апр 18 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изоставаме с десетилетия по отношение на психичното здраве спрямо европейските страни. Необходимо е да взимаме пример от Запада, в който психолози и психотерапевти са лицензирани и регулирани и никой не може да ги имитира, а здравните каси осигуряват минимум 7 или 8 консултации с психотерапевт на нуждаещите се.
 
Това констатираха от Дружеството на психолозите у нас навръх професионалния си празник. Оттам смятат, че проблем се явява както начинът, по който се предоставят медицинските грижи, така и
липсата на психологическа култура в огромна част от лекарите.
 

Тревожността е основният психологически проблем, с който българинът се сблъсква, информират от дружеството, с уговорката, че за нея не са виновни само страдащите, но и системата.

"Изоставаме с десетилетия от европейските страни, където тези проблеми са решавани много години преди ние даже да започнем да говорим за това. Понякога се чувствам странно, когато попитаме нашите партньори за помощ и указания и те ни отговорят, че
трябва да ни дадат текстове от началото на 20 век", коментира д-р Пламен Димитров, председател на организацията.
 
Оказва се, че са налице
множество негативни промени и у подрастващите след появата на смартфоните като основна част от ежедневието им, добави Панайот Рандев, ръководител на секцията „психология в образованието” в дружеството.

"Казано по-житейски, децата започнаха да изпростяват от гледна точка на структурата на своята личност, емоции, поведение", посочи той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама