Бившият южнокорейски президент беше осъдена на 24 години затвор

13:30, 06 апр 18 / Свят 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият южнокорейски президент Пак Гън-хе бе осъдена на 24 години затвор в петък, една година след като тя беше остранена от длъжност по обвинения в корупция. Срещу Пак бяха повдигнати общо 18 обвинения в злоупотреба с власт, корупция, принуда, приемане на подкупи и разгласяване на държавни тайни.

Съдията по делото каза, че първият президент на Южна Корея от дамски пол е виновна за това, че е принудила южнокорейски фирми да изплатят 77,4 милиарда вона (59 милиона евро) на две фондации, които са контролирани от нейната довереница и приятелка от 40 години Чхуе Сун-сил, вземайки подкупи в замяна на държавна подкрепа. Скандалът доведе хиляди демонстранти на улицата, което доведе до поставяне под съмнение и арест през март миналата година. Тя бе заподозряна и, че е оставила Чхуе да се бърка в държавните дела, въпреки че довереницата ѝ е нямала никаква официална власт, нито е заемала пост в правителството

Дъщерятя на вивш военен диктатор не присъства в съда, когато бе осъдена и наказана да плати глоба от 18 милиарда вона (16.6 милиона долара), като твърдяла, че е болна. Тя отказва да присъства на делата от октомрви месец 2017-та година и поддържа своята версия за невинност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама