КЗП: Едва 5% от жалбите до нас са за проблеми в туризма

10:20, 09 апр 18 25 523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Едва 5% от жалбите, които получаваме на годишна база, касаят проблеми в туризма. В повечето от тях КЗП действително успява да съдейства на потребителите", каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по Нова телевизия.

"Всеки един отделен случай е достатъчно неприятен и причинява достатъчно тежки проблеми на хората, които стават жертва на тези проблеми, но най-масовите нарушения на потребителската защита не са в туризма", каза още Маргаритов.

Той уточни, че не винаги случаите са такива, в които се възстановяват средствата на потребителите, а има и такива, в които се стига до някаква компенсация. Маргаритов даде за пример хотелиер, който заради "пренаселване" и невъзможност да обслужи всички посетители, е дал възможност гостите да получат още една възможност за настаняване - като в рамките на два месеца всеки потребител може да резервира престой.

"Когато не може да бъде изпълнено това, което е поето като ангажимент, търговецът е длъжен да обезщети потребителя", каза той. Председателят на КЗП отбеляза, че все повече засегнати хора подават сигнали за това, че са им нарушени потребителските права. Маргаритов обясни, че потребителите могат да се обърнат към Комисията, когато стане ясно, че условията в хотела, който са избрали за почивка, не отговарят на предварително посочените.

"Обръщате се към нас, ние се намесваме и извършваме проверка... установяваме нарушението, съставяме съответните протоколи и актове, налагаме санкция", каза още той и отбеляза, че е важно потребителят да предяви претенциите си пред хотелиера, преди да се обърне към Комисията.

Димитър Маргаритов добави, че туристи могат да се обръщат към КЗП и когато не са доволни от условията на своята почивка в чужбина. "Към нашата комисия функционира Европейски потребителски център. Той е институция, която комуникира с подобни институции на територията на целия ЕС плюс Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Тогава, когато потребителският проблем е станал на чужда територия, Европейският потребителски център може да се намеси и в комуникация със съответния център в държавата, в която е станал проблемът, се стига до решаването. Доста ефективно работи този център", обясни председателят на КЗП и добави, че винаги са успявали по някакъв начин да помогнат на хората - не само за случаи с проблеми с хотели, но и със закъснели или отменени полети.

Той отбеляза, че през почивните дни е имало дежурни екипи на КЗП, които са работили. "0 700 111 22 е нашият денонощен телефон. Ние получаваме сигнали, включително и сега през почивните дни имаме. Те са 20-30, не са много", каза още Димитър Маргаритов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама