Транспортни фирми излизат на протест. Борисов обсъжда проблема с Макрон и Меркел (СНИМКИ)

14:46, 08 май 18 25 635 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българските транспортни фирми излизат на протест на 16 и 17 май. Повод за недоволството им е предложеният от френския президент Еманюел Макрон Пакет за мобилност, който в момента се обсъжда в Европейския съюз. Това се разбра след спешна среща в Министерския съвет между представители на бранша, премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски.

Проблемът ще бъде обсъден и на предстоящата среща на премиера Бойко Борисов с Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. Министър-председателят е заявил пълната си подкрепа за българските транспортни фирми и лично е дал съгласие да проведат протеста. Борисов дори е обещал да осигури и среща с еврокомисаря по транспорт с представители на бранша.

Кабинетът застава зад пакета за мобилност, обяви след разговорите ресорният министър Ивайло Московски. Но ще защитим интересите си, акцентира той. Имало разминавания в няколко посоки по идеите на Франция. Едното е за задължително връщане на шофьорите. Московски поясни, че така се нарушават човешки права. Не сме съгласни шофьорите задължително да спят в хотели или мотели. България иска, ако ще трябва да спят там, да има осигурен паркинг за тежкотоварното превозно средство.

Предстоят ни много тежки дебати, каза Московски. Франция демонстративно блокира разговорите. В сряда и четвъртък предстои среща на Борисов с Макрон и Меркел, където ще се постави темата. Поканена е ресорната еврокомисарка, за да обсъди с бранша и властта въпросния спор. Самият министър е изненадан от заложените рестрикции. ЕС е един общ пазар, подчерта Московски. Абсурдно е, по думите му, да се либерализира пътническия транспорт и да се заложат рестрикции за транспорта на стоки. 

Датите на протеста не са избрани случайно. Тогава в София се очаква да пристигнат лидерите или техни представители на страните в ЕС. От транспортния бранш уточниха на пресконференция след срещата, че недоволството им е насочено към европейското законодателство и именно заради това ще се проведе тогава.

Ако нареченият от тях "Закон Макрон" бъде приет, българските транспортни фирми уточниха, че може да блокират заводи, които са собственост на чуждестранни инвеститори, за да им покажат, че всеки в Европа има право да прави бизнес на територията на друга страна от ЕС. От бранша дори заплашиха с гранична блокада.

Част от заложените изисквания в Пакета за мобилност на Макрон са шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите и 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел.

"България може би е най-ощетената държава, ако този закон бъде приет. От 12 500 фирми, занимаващи се с международен транспорт, по-голямата част от тях ще фалират, а по-добрите ще се релокират в други европейски държави. Това може да доведе до нов тип миграция на български шофьори, които ще се насочат към страни, в които се предлага този пакет", заяви Христо Христов, който е собственик на фирма "Дискордиа".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама