Звезден рожденик: Колин Фарел

09:20, 31 май 18 / Любопитно 25 691 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува актьорът Колин Фарел и навършва 42 години!

Колин Фарел  е ирландски актьор, носител на Златен глобус (2009) г., участвал в няколко големи Холивудски продукции (Александър, SWAT, Фермата, Телефонна клопкаи др.).

Той е четвъртото дете в семейство на професионален футболист. Като ученик се занимава със спорт. Когато е на 17-годишна възраст, е изгонен от училище заради сбиване. Прекарва следващата година с приятели в Австралия. Когато се завръща в Дъблин, започва да посещава актьорско училище и се снима в киното от 1996 година.

Колин Фарел се ражда на 31 май 1976 г. в Касълнок, което е населено място в близост до Дъблин. Има брат Иймън и две сестри – Катрин и Клодин. Баща му Иймън Фарел е професионален футболист, както и чичо му – Томи Фарел. През 60-те двамата играят за ирландския Shamrock Rovers. Разбира се, когато е малък, Колин иска да стане футболист. По-късно решава, че трябва да пее в група, но и тези планове са осуетени след като не е харесан на прослушване за сформирането на Boyzone. Докато е в гимназията брат му се записва в школа по актьорско майсторство и интересът на Колин е запален.

През юли 2001 г. Фарел се жени за Амелия Уорнър и само след четири месеца се развежда. През 2003 г. му се ражда син – Джеймс, от бившата му приятелка Ким Бордънейв. След това е с полската актриса Алиша Бачледа, от която също има син – Хенри, роден през октомври 2009 г. Двамата се разделят през 2010 г.

От 12-годишен страда от хронично безсъние.

Професионална кариера:

Малко преди да го приемат в Gaiety School of Drama, през 1997 г. Колин прави дебюта си в нискобюджетния "Drinking Crude". След време напуска гимназията, а малко по-късно и школата, защото е избран да се снима в ирландския сериал "Ballykissangel". Приет е от зрителите изключително добре и скоро погледът му се насочва към различни пътища в Обединеното кралство. През 1999 г. се снима в "The War Zone", режисьорския дебют на Тим Рот. През 2000 г. Колин участва в "Ordinary Decent Criminal" с Кевин Спейси. Този филм, макар и не шедьовър, дава известност на Фарел и възможности за сериозни роли. Същата година следва роля в "Земя на тигри" на Джоел Шумахер. През 2001 г. се снима в "Американски бандити", а през следващата година излизат цели три филма с негово участие. Kритиката става все по-ентусиазирана относно младия актьор. Първото заглавие е "Войната на Харт", където си партнира с Брус Уилис и Терънс Хауърд, следвано от "Специален доклад" на Стивън Спилбърг с Том Круз. Последното заглавие за годината е "Телефонна клопка" на Джоел Шумахер с Кийфър Съдърланд, Форест Уитакър и Кейти Холмс.

2003 г. е по-силна - "Фермата" с Ал Пачино и "Daredevil" с Бен Афлек и Дженифър Гарнър. Следват "Вероника Герин" отново на Шумахер, с Кейт Бланшет, "S.W.A.T" със Самюъл Джаксън, Мишел Родригес и за финал на годината - "Intermission". На следващата година Фарел участва в "Дом на края на света" и в "Александър" на Оливър Стоун с Анджелина Джоли, Вал Килмър, Антъни Хопкинс и др.

През 2005 г. премиера има филмът на Терънс Малик "Новият свят" с Крисчън Бейл, а на следващата зрителите го гледат в "Питай прахта" със Салма Хайек и Доналд Съдърланд и "Маями Вайс" на Майкъл Ман, с Джейми Фокс. През 2007 г. се снима във филма на Уди Алън "Cassandra's Dream", с Юън Макгрегър.

Безспорно 2008 г. засега е най-успешната в кариерата на ирландския красавец. Първият филм, който излиза, е "В Брюж". Режисьорският дебют на драматурга Мартин МакДона прави страхотно впечатление, а актьорските изпълнения на Колин Фарел, Рейф Файнс и Брендън Глийсън оформят филма като истинско киноманско удоволствие. Вторият филм за 2008 г. е полицейската драма "Гордост и слава", където Фарел си партнира с Едуард Нортън и Джон Войт. По време на снимките на "Сделката на доктор Парнасъс" умира Хийт Леджър и Колин е един от тримата, които го доиграват. Останалите двама са Джони Деп и Юън Макгрегър.

През 2009 г. отново има три филма с участието на Фарел: "Незараснали рани", "Ondine" на Нийл Джордън и "Crazy Heart" с Джеф Бриджис. Следват "Булевард Лондон" (2010), "Шефове гадняри" (2011), римейкът "Зов за завръщане" (2012), "Седемте психопати" (2012) и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама