Омбудсманът внася законопроект за личната помощ в парламента

08:10, 29 юни 18 / Политика 25 826 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова внася в парламента своя законопроект за личната помощ за хората с увреждания. За финансовото му осигуряване ще са необходими допълнително още 105 млн. лв. Така по два часа асистентска помощ ще могат да получава 77 000 хора с увреждания, каза общественият защитник.

Протестиращите майки заявиха, че ще устояват приемането на законопроекта до край, защото според тях той е най-важната част от реформата в сектора. И обявиха, че ще придружат омбудсмана при внасянето на закона в Народното събрание. 

Проектозаконът за личната помощ на омбудсмана бе разгледан на заседание на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания миналата седмица, където не получи подкрепа. Два дни по-късно Манолова обяви, че ще подаде оставка в замяна на това законопроектът да бъде приет в спешен порядък от Народното събрание.

Майки на деца с увреждания от палатковите лагери в страната са поискали проектозаконът за личната помощ да бъде внесен в НС, за да е на разположение на депутатите, ако искат да го припознаят, обсъдят и приемат, аргументира се Манолова. Според нея в публичното пространство не са прозвучали сериозни аргументи срещу документа, а проблемът на майките стои над всичко и не може да бъде употребяван за ничии цели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама