След пороите: Бедствено положение в Лясково и частично бедствено в Садово

07:40, 29 юни 18 25 628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на община Асеновград Емил Караиванов обяви бедствено положение за село Лясково и за района на Асеновата крепост заради активирало се свлачище на пътя за селото. Няма данни за бедстващи хора или домашни животни, съобщиха от пресцентъра на общината.

Частично бедствено положение е обявено в община Садово заради скъсана дига на река Чая в района на Катуница. Скъсването на дигата след село Катуница е отнесло мост, наводнило е земеделски земи и част от републиканския път Е-80 за Свиленград, съобщи кметът на община Садово Димитър Здравков. 

На този етап няма засегнати жилищни сгради, няма и пострадали животни, но са залети огромни селскостопански площи, добави Здравков. Засегнатият район, в това число и реката, остават под непрекъснато наблюдение. 

Във връзка с обилните валежи, нивото на река Чая на територията на общината се е повишило с над един метър. Критични точки има в района на селата Нареченски бани и Бачково. От придошлите води е паднал малкият мост в с. Нареченски бани, а в село Тополово има отнесени участъци от пътните настилки, уточниха от общината.

Забранен е достъпът и ползването на сградата на НЧ "Свети Преп. Пайсии Хилендарски" в Асеновград, което има нанесени щети по покривната конструкция. Нивото на язовирите се проследява от операторите и наемателите, които също подават информация към Оперативния щаб. Към настоящия момент няма данни за язовири, застрашени от преливане. Установен е компрометиран участък от свлачище на път Асеновград-Лясково, извършено е обезопасяване на участъка.

От пресцентъра на полицията в Пловдив съобщиха, че са разчистени скалните отломки, паднали на пътното платно след Бачково в посока Югово. Движението на пътя между Асеновград и Смолян е нормализирано.

 

Очаква се днес бедственото положение в Смолян да бъде отменено, заяви кметът Николай Мелемов. По думите, обстановката започва да се нормализира, по-големите щети вече са отстранени, а днес предстои почистване на шахти, улици, пътища, предаде БНТ.

Пътят Смилян-Рудозем засега остава затворен, а трафикът към Мадан е пренасочен през връх Средногорец. По другия път към Мадан продължава да има локални свличания, но се работи по отстраняването им.

Река Черна, която вчера излезе от коритото си и заля обществени сгради, складове и частни имоти, се прибира и нивото на водата бързо е започнало да спада. Днес започва описването на щетите от бедствието, като все още има много наноси и кални свлачища по улиците на града.

Цяла нощ екипи на Гражданска защита са отводнявали къщи и дворове в Съединение. След бедственото положение в Съединение вчера, тази сутрин валежите от дъжд в града продължават, но са много по-слаби и ситуацията постепенно се успокоява.

През нощта са отводнявани дворове, получени са около 23 сигнала за помощ, обясни кметът на Съединение Атанас Балкански. По думите му, хората са обезверени и разочаровани, и при всички положения ще търсят начин за обезщетение чрез държавна помощ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама