Започват масови проверки срещу бракониери по язовирите и реките

09:40, 29 юни 18 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Масови проверки по язовирите и реките започват след промените в закона за рибарство и аквакултури. Доброволци от различни сдружения на въдичарите ще се включат активно в борбата с бракониерството.

С новите текстове незаконния улов на риба вече се разглежда като престъпление и наказанията предвиждат дори лишаване от свобода.

Само за последните четири месеца служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Пловдив са извадили от язовири в Южна България мрежи с дължина над километър и половина.

Резултатът се приема като частичен успех, защото на места бракониерството се е превърнало в незаконен бизнес.

От 31 юли незаконният улов влиза в страниците на Наказателния кодекс. Глобите стават между 10 и 15 000 лева за използване на взривни вещества и за риболов с ток.

Бракониерството вече ще е криминална проява и ако бъде доказана обществената му опасност е предвидено дори лишаване от свобода от 6 месеца до 3 години. За тези промени настояваха и доброволците от сдружение, което следи за бракониерски мрежи в язовир Пясъчник.

Легитимните риболовци казват, че са ефективна група за борба с бракониерството. Най-често те подават сигналите за нарушения, а от август органите на Агенцията по рибарство вече ще имат и по- широки правомощия за противодействие на нарушителите.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама