Дунав потича в София благодарение на 3D Mapping прожекция

09:00, 02 юли 18 25 559 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пред очите на софиянци тази вечер ще „оживеят“ петметрови есетри и други дунавски обитатели. Това ще стане по време на специална 3D Mapping прожекция пред националния стадион "Васил Левски" по повод Международния ден на река Дунав - #ДУНАВтечевСофия.

Входът е СВОБОДЕН, мястото - облагородената част от коритото на река Перловска, срещу главния вход на националния стадион.

Близо 80% от крайречните природни местообитания и рибните ресурси на Дунав са унищожени през ХХ век, а останалите са застрашени. С прожекцията организаторите WWF целят не само да запознаят хората с емблематичната река и нейните чудновати обитатели, но и да изпратят важно послание за проблемите, които заплашват сладководните басейни в България. 

Основните проблеми на реките са прегради по тях като ВЕЦ-ове, язовири и шлюзове, които нарушават естествения им поток и възпрепятстват миграцията на рибите, извличането на пясък и чакъл, канализирането и поставянето на диги, изсичането на крайречната растителност. Освен върху водните обитатели, гореизброените имат негативен ефект и върху местните жители. 

Построяването на преграда по реката, например, води до вдълбаване на речното корито и засилване на процесите на ерозия и всички останали негативни последици от това. Преградите възпрепятстват и хората, чиито прехрана и хобита са свързани с реката – рибари, каякари, рафтинг любители.

Всеки присъстващ ще може да помогне за популяризиране на каузата с хаштага #ДУНАВтечевСофия. Всеки споделил своя снимка или видео от 3D Mapping-а в страницата на събитието, ще участва в томбола за специални награди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама