Продължават споровете в управляващата коалиция на Германия за мигрантите

08:10, 02 юли 18 / Свят 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разрешаването на политическата криза в Германия се отлага за днес. Председателят на Християнсоциалния съюз, коалиционен партньор на Християндемократите на Меркел, предложи да се оттегли от двата си поста - на партиен лидер и на вътрешен министър. Хорст Зеехофер заяви, че ще остане в политиката, ако канцлерът направи отстъпки в спора за миграционната политика.

Източници от ХСС са заявили, че Зеехофер ще направи още една стъпка и ще участва в насрочените за днес преговори с ХДС, след което ще вземе окончателното решение за своето бъдеще. Той не е доволен от постигнатото от Ангела Меркел във връзка с миграцията на срещата на върха на Европейския съюз.

Според цитираните представители на ХСС Зеехофер заявил на среща на партията в Мюнхен, че не вижда алтернатива на връщането на някои мигранти, пристигнали на германската граница - мярка, която би го вкарала в конфликт с Меркел. Той казал, че разговорите, които е провел с канцлера, не са довели до успех.

Меркел се надява, че споразумението, постигнато на срещата на ЕС в Брюксел тази седмица, ще успокои баварските й съюзници, които настояват за значително втвърдяване на имиграционната политика на Германия.

Лидерите от ЕС се съгласиха да създадат "контролирани" центрове за мигранти, първо в Европа, а после в Северна Африка. Меркел също така сключи отделни двустранни сделки с редица държави от общността.

Според Зеехофер тези решения не са толкова ефективни, колкото едностранното връщане на пристигнали на германската граница мигранти, които вече са регистрирани като кандидати за убежище в друга страна от ЕС.

Той също така е отхвърлил предложението на Меркел за настаняване на тези мигранти в т.нар. сборни бежански центрове в Германия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама