Събират средства за паметник на моряка във Варна

17:00, 02 юли 18 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във Варна започва кампания за набирането на средства за изработването на паметник на моряка. Вече има избран проект, избрано е и мястото, където да бъде поставен. От Асоциацията на морските капитани се надяват, че скулптурата ще се превърне в един от символите на Варна, съобщава БНТ.

Капитан Димитър Димитров, зам.-председател на Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани, води битка за паметника вече 10 години, но казва, че усилията си струват. Има вече проект и разрешение от общинската администрация паметникът да бъде изграден в близост до Морската градина.

"Стилизиран нос на кораб, който се издига на повече от 7 метра височина и върху този нос на кораб има моряшка фигура. Всичко това ще бъде от бронз", обясни Димитър Димитров.

Остава не по-леката задача да се финансира проектът. Паметникът ще струва малко над 300 000 лв.

"Изчислили сме, че ако от наличните 20 000 моряци във Варна всеки даде по 10 лв., сумата, която ще се събере, е 200 000 лв", отбелязва Димитров.

Всеки може да помогне да се осъществи идеята, като си закупи картичка на стойност 10 лв. От Асоциацията на морските капитани ще разчитат и на други спонсори, чиято дейност е свързана с морския бизнес.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама