Откриха Международно математическо състезание в Бургас

13:10, 02 юли 18 25 618 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С изискана церемония, представяща българския фолклор и традиции, откриха престижното Международно математическо състезание - BIMC` 2018 в Летния театър в Бургас днес, 2 юли, в 10:30 часа. Бургас е домакин на събитието от 1 до 6 юли.

По време на тържественото откриване от сцената на Летния театър с кратка програма бяха представени държавите и отборите-участници в състезанието. Тази година общият брой на отборите е 167 от 30 страни от цял свят. 19 са българските представители, 4 от които са от Бургас.

Приветствие към състезателите отправи и председателят на Изпълнителния комитет на Международното математическо състезание д-р Вен-Хсиен Сун - "Това е вторият път, когато това състезание се провежда в Европа и заслугата за това е на кмета на Бургас г-н Димитър Николов. Създадохте условия за участниците от над 30 държави да се наслаждават на Бургас, на богатата му история, местната храна, вашето културно наследство, топлите и сърдечни хора".

Поздрави и пожелания за успех към участниците поднесе и зам.-министърът на образованието проф. Иван Димов. "Приемете предизвикателствата на една от най-древните науки - математиката, което ще допринесе за вашето развитие като мислещи и знаещи млади хора, подготвени за света на технологиите, в който живеем и най-вече като пълноценни граждани на света", се казва още в поздравителния адрес на министъра на образованието Красимир Вълчев, прочетен от неговия заместник.

"Излел е Дельо хайдутин" и химнът на Република България, изпълнен от хор "Трепетлика" към Центъра за подкрепа на личностното развитие с ръководител Пепа Запрянова, впечатлиха силно пъстрата аудитория в Летния театър.

Танцьори от ПФА "Странджа" изненадаха гостите с атрактивен кукерски танц с мечове, а кулминация на откриването бяха 30-те чана, със звъна на които официалните гости дадоха символичен старт на математическото състезание.

Математическото състезание се провежда за втори път в Бургас, след успешното домакинство през 2013 година, което беше и първо извън пределите на Азия, от създаването му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама