Интерпол издирва индийски милиардер-беглец

11:45, 02 юли 18 / Свят 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Интерпол издаде заповед за арест на индийския милиардер, действал в бижутерийния сектор, Диамант Нирав Моди. По този начин Интерпол затегна примката около един от основните заподозрени в измама с 1,8 млрд. долара в голяма държавна банка, информира БГНЕС. 

Индийското Централно бюро за разследване разследва схема за крупна измама, в която има подозрения, че е участвал и Моди. Неговото състояние е изчислено от „Форбс“ на 1,73 млрд. долара, което го поставя на 85-то място по богатство в Индия. 

"Писма с искания са били написани на шест страни, а именно САЩ, Франция, Сингапур, Брюксел, ОАЕ и Великобритания, а Великобритания отговорила че Нирав Моди е бил последно видян на 31 март там", съобщи говорителят на Централното бюро за разследване Абихишек Даял. 

Медиите в Индия и Великобритания през последните няколко дни съобщават, че бижутерът е потърсил убежище във Великобритания за това, което нарича "политическо преследване". 

Модерната марка "Modi", носеща неговото име, има магазини в няколко големи града по света и може да се похвали с известни клиенти като актрисите Наоми Уотс и Кейт Уинслет и мегазвездата на Боливуд Приянка Чопра. 

Милиардерът-бижутер избяга от Индия през февруари и се намира в неизвестност, след като беше обвинен, че е бил в центъра на измама в размер на 1,8 млрд. долара, която включва втората по големина държавна банка в Индия, Пенджабската национална банка (ПНБ).

Твърди се, че 47-годишният милиардер и неговият чичо и бизнес партньор Мехул Чокси, който също е търговец на диаманти, са измамили Пенджабската национална банка с 2,8 милиарда рупии (43,8 милиона долара). Това число се смята, че е само част от общите загуби.

Властите казват, че е отклонил незаконно големи суми от заемите, за да инвестира в чуждестранни компании. Бягството му предизвика масов обществен протест, а опозиционните партии обвиняват премиера Нарендра Моди, че му е помагал да избяга.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама