Разкриха щастливите и потискащите моменти на работа

16:10, 02 юли 18 / Любопитно 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората са най-щастливи около 15:30 ч. следобед, когато предусещат приближаващия край на работния ден, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания сред 2000 служители, цитира БНТ.

Допитването на "Бритиш Черис" е осъществено с цел да се установят върховете и спадовете в трудовия ден на работещото население, както и влиянието на някои хранителни продукти върху настроението.

Авторите на проучването са установили, че служителите се чувстват щастливи, когато се събуждат след ободрителен нощен сън, когато са оценени от шефа и когато получават похвали от клиенти. Благотворно върху настроението им се отразяват също детските прегръдки и вечерното излежаване пред телевизора след натоварен трудов ден. Най-щастливият момент в деня на служителите е когато прекрачват прага на дома след работа, събуват обувките си и се освобождават от дрехите си.

Същевременно неблагоприятно върху настроението им се отразяват "проспиването" на будилника, задръстванията на път към службата, дългите и натоварващи работни срещи, мисълта за несправяне с трупащи се задачи, оплакванията на клиенти, преяждането и последвалите го угризения.

Проучването показва също, че определени храни влияят пряко върху задоволството на служителите. Установено е например, че изобилстващите от захар шоколади, бонбони и сладкиши, макар да доставят краткотрайна радост, в крайна сметка допринасят за лошо настроение. От друга страна продукти като богатите на антоцианини череши и изобилстващ от фолиева киселина спанак помагат за повдигането му.

Анкетата показва, че 70 процента от служителите се чувстват по-добре, когато залагат на здравословни храни. Тридесет и пет процента от участниците в допитването споделят, че са забелязали зависимост между консумацията на богати на захар продукти и потиснатото настроение. 
Над 50 процента от анкетираните признават, че когато са прекалили с храна или са хапнали нездравословни продукти, няколко часа по-късно имат усещането, че са им "потънали гемиите".

От друга страна една четвърт от служителите са твърдо убедени, че половин час след като са яли плодове като череши, ягоди, малини, боровинки, се чувстват по-щастливи, отколкото след хапването на парче шоколад.

Въпреки ясното съзнание за ефекта от нездравословните храни върху настроението, 40 на сто от работещите хора продължават за залъгват глада си с бисквити или шоколад.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама