След десетилетия отново проучват древния Марцианопол

14:35, 02 юли 18 25 566 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За пръв път след повече от 30 години варненски археолози отново ще проучват древния Марцианопол. Разкопките най-вероятно ще започнат през септември. Техен ръководител ще е Христо Кузов, предаде БНР. 

Марцианопол или Маркианопол (на старогръцки: Μαρκιανούπολις, на латински: Marcianopolis) е древноримски град, разположен при днешна Девня. Градът първоначално се нарича Партенопол и е преименуван от император Траян в чест на сестра му Улпия Марциана. През късноримската епоха той е център на провинция Долна Мизия.

Тази година варненският Археологически музей ще получи финансиране от Министерството на културата за всички обекти, които е заявил за Археологическо лято 2018. Кои са те – от разговора на Светлана Вълкова със завеждащия отдел „Археология” в РИМ-Варна Мария Манолова:

От началото на август във варненския музея ще гостува нова, много атрактивна експозиция от Центъра за подводна археология в Созопол.Тя ще покаже проучванията на Центъра през последните няколко години. Основните задачи на института са свързани с опазването,проучването и документирането на културното наследство под вода в български териториални води и българската изключителна икономическа зона в Черно море, както и във вътрешните водни басейни на Република България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама