Разработват мобилни приложения за историята и обектите на София

21:30, 02 юли 18 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Две години след въвеждането на домейн на кирилица вече има интерес към запазването на имена. Това казва Пламена Аржант, която е ръководител на българския пазар в организацията, която отговаря за европейските домейни (EURid), пред БНР.

Хилядолетна история, скрита под улиците на София, излиза на интерактивна карта. Ивайло Цанков, съосновател и собственик на фирма, която разработва приложение за туризъм обяснява колко е просто цялата информация да влезе в интернет.

„Разработваме туристическо приложение с разширена реалност. Може да се видят снимки, има информация на три езика – английски, немски и български. Това е обща информация. Идеята е, че имаш компас, който в разширена реалност ти показва къде се намират обектите. Може да се види как са изглеждали в античността", обясни Цанков.

Мартин Иванов, който също разработва туристическо приложение обяснява, че обектите са поставени на реалните GPS координати, но вдъхновението за идеята му идва от друго:

„Аз лично се занимавам с архитектура, с опазване на архитектурни паметници. Това е един допълнителен начин да покажем на посетителите какво е имало без да се налага да правим някаква груба физическа намеса в самите паметници на културата. Ние ще ги покажем по един дигитален начин, което е подходящо и за епохата, в която живеем. Засега имаме обектите от Антична Сердика, които са 8 на брой и са със статут на паметници. Други обекти от Сердика се намират в мазета на сгради в центъра, под улици и т.н. Това, което е останало да се вижда и това до което туристът може да отиде да го види, ние сме го вкарали в приложението“, каза Иванов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че подкрепя подобни иновативни проекти. „Чрез общинската Агенция за инвестиции подкрепяме тези млади хора. Чрез общинския Гаранционен фонд отворихме програма за отпускане на заеми, заедно с 13 банки, специално за иновативни стартъпи. Днес виждаме тези млади хора тук. Това са трите първи места. Видях и техните продукти. Те вече имат голяма готовност за пускането на тези приложения в употреба и също така гражданите, с които преди няколко години направихме приложение за подаване на сигнали за нередности от граждани. Получихме вече над 90 000 сигнала чрез това приложение. Зададохме им нова задача – да се награди приложението и гражданите, които са регистрирани да могат да получават чрез есемес съобщения за спиране на вода в техния район или за затваряне на улици при някакви проблеми. Надяваме се да продължаваме да надграждаме. Надявам се това приложение да даде възможност в реално време, чрез есемес, да можем да предупредим хората“, каза Фандъкова.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама