Обсъдиха искане болничните да се изплащат по часове, а не по работни дни

16:15, 02 юли 18 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отсъствието по болест или за отглеждане на дете да се изчислява в работни часове, а не в дни – както е в момента. Това предвижда наредба на Министерството на труда и социалната политика, която ще бъде обсъдена на следващото правителствено заседание. Въпреки че промяната трябваше да влезе в сила от началото на месеца, финалните текстове още не са готови. 

С минута мълчание в памет на проф. Божидар Димитров започна заседанието на Тристранния съвет за национално сътрудничество. Заседанието започна по-късно заради спешна среща на вицепремиера Валери Симеонов с премиера Бойко Борисов. Симеонов не уточни каква е била темата на разговор, съобщи БНР.

Въпреки че наредбата за отпуските вече трябваше да е в сила, тя още не е разгледана от Министерския съвет. Синдикатите са убедени, че по този начин ще бъдат ощетени работниците.

"Аз, в сумарното изчисление на работния ден, се пада, че в петък съм 12 часа на работа, само че аз съм болен и по новото изменение би трябвало да ми се платят 12 часа. Само че работодателят ще каже: "Аз съм те наел на 8 часа работен ден и ще ми плати 8", обясни Иван Кокалов от КНСБ.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал изчисляването на всяко отсъствие от работа в часове е по-справедливо.

"Тези, които работят на сумирано изчисляване на работното време, работят по свой график. При тях съботата и неделята може да е работен ден, а понеделникът и вторникът да е почивен. Ако на тях им се падне болничният в дните, когато са почивни, се оказва, че трябва да се плати нещо, което всъщност не се полага, не се дължи. Това създава възможности за не добри практики“, смята той.

Наредбата за отпуските ще бъде разгледана на следващото заседание на Министерския съвет.

Учениците, които се обучават чрез дуалната система, да сключват трудови договори, предлагат от Министерството на образованието. По време на заседанието на Тристранния съвет обаче работодатели и синдикати се разминаха в позициите си дали тази форма е правилна.

Ако учениците се обучават и работят едновременно, те трябва да имат право на трудов договор, заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. "Трудовите договори да се сключват за 11-и и за 12-и клас", уточни тя. 

8% за здравна осигуровка ще остават за сметка на училището, но това не облекчава особено разходите на работодателите, опонира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

"Губят материали, инструменти, работно време на майстора… И ако трябва допълнително, не е ясно защо, да плащат 33% осигуровка върху възнаграждението на този обучаем, това ще намали желанието да се сключват такива договори". 

Синдикатите обаче настояват правата на учениците, които работят, да бъдат гарантирани чрез договори и припомнят, че по този начин се решава част от проблема с липсата на квалифицирана работна ръка. Те са готови да  обсъдят предложението договорите да не са трудови в пълния смисъл на Кодекса на труда, а да се обособят специални договори за учениците, полагащи труд в рамките на професионалното си образование. 

Проект на Закон за доброволчеството ще бъде обсъден по време на заседанието днес. С него вносителите от ГЕРБ предлагат да се създаде регистър на доброволците, както и да се опишат редица процедури за осъществяване на доброволческа дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама