Ердоган полага клетва начело на Турция като президентска република

08:30, 09 юли 18 / Свят 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който на изборите от 24 юни бе преизбран за президент, получавайки 52% от гласовете на избирателите, полага днес клетва на официална церемония. 

Ердоган ще положи клетва първо в турския Меджлис в Анкара, след което ще отдаде почит на Ататюрк в неговия мавзолей, съобщи съветникът му Ибрахим Калин. Самата инагурация ще се проведе в президентството в столицата след това.

На нея ще присъстват президентите на 22 страни някои, между които и българският държавен глава Румен Радев, както и 28 премиери и парламентарни председатели. За сигурността ще бдят 10 000 полицаи, подкрепени от хеликоптери.

Вечерта Ердоган ще оповести и членовете на новия си кабинет, който ще действа във въведената президентска система на управление. Той вече заяви, че министрите му няма да бъдат свързани с която и да било партия.

След церемонията президентът Ердоган ще даде официална вечеря в чест на своите гости.

Само ден преди събитието в Турция бяха уволнени над 18 000 души с държавен декрет. Половината от освободените бяха от редиците на силите за реда, но има и много учители и университетски преподаватели.  

Общо 18 632 души, от които над 9000 служители от полицията и 6000 от армията, видяха имената си в декрета. Близо 1000 служители на министерството на правосъдието и 650 на министерството на образованието също бяха уволнени.

Затворени са 1 телевизия и 1 вестник в населения с многобройно кюрдско население град Диарбекир и 2 леви и прокюрдски малки вестника в Истанбул. Сред затворените организации е и дружеството „Фуркан“ и негови клонове. Смята се, че организацията има връзки с „Ислямска държава.“

Този декрет-закон е представян като последния, обявяван по време на извънредното положение, въведено в Турция след неуспешния опит за преврат през юли 2016 година и оттогава удължавано непрекъснато.

Турските медии твърдят, че извънредното положение ще бъде отменено в понеделник, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган положи клетва. Отмяната бе едно от предизборните обещания на Ердоган. 

Извънредното положение, което изтича на 19 юли, беше въведено след опита за преврат през юли 2016 г. и постоянно удължавано до сега. През тези 730 дни бяха публикувани 31 подобни указа, с които беше променена структурата на военните училища, уволнени държавни чиновници, учители, университетски преподаватели и служители на армията и силите за поддържане на обществения ред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама