Започва подготовката за следващото преброяване на населението

12:10, 09 юли 18 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Подготовката за следващото преброяване на населението започва от днес. То ще бъде през 2021 година. Националният статистически институт организира преброяване чрез въпросници на всеки десет години. В края на юни ООН оповести, че хората, които живеят в България, са под седем милиона.

От Националния статистически институт все още не са решили дали в следващото преброяване на населението да има въпрос за етническа принадлежност и майчин език. Ако бъде решено, тези питания ще влязат във въпросника през 2021 година, гарантира ръководителят на ведомството Сергей Цветарски, съобщи БНР.

„Дали въпросите, които са свързани с етническата принадлежност са нещо, което може да застраши някого, било в личен план, било в някакъв групов партиен и т.н. план - това са неща, които ние искаме да обсъдим с всички, за да може да обясним важността и полезността на тази информация, която ще се събере“, коментира Цветарски.

Обсъждат се три възможни времеви периода за преброяването през 2021 година, като желанието на националната статистика е да няма съвпадение с изборите, обясни заместник-председателят на института Диана Янчева. Предложението е за три дати. „Едната е януари-февруари 2021 г., втората е май 2021 г. и третата е ноември-декември 2021 г.“, съобщи Янчева.

До октомври тази година ще бъде внесен законопроект. Чрез него трябва да бъдат решени редица спорни въпроси - включително и каква методология на събиране на данните да се използва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама