Разработиха ултра гъвкав сензор за бързо откриване на възпаления

18:40, 09 юли 18 / Любопитно 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайски учени разработиха ултра гъвкав сензор, който е интегриран в катетър и директно изследва протеините в кръвта, съобщава bulgarian.cri.cn.

Резултатите от изследването им бяха публикувани в последния брой на списанието „Advanced Science". В статията се посочва, че сензорът е с дебелина помалка от една пета от човешкия косъм и може да спести значително времето за вземане на проби и получаване на резултати от сегашните няколко часа до 10 и по-малко минути.

Според учените, изследването за наличието на възпаление чрез Среактивен протеин (CRP) може да се ускори до 30 пъти и има голям потенциал за ранното откриване на сигнали и незабавното предприемане на необходимите мерки. Те разработили и подобен на капсула инкапсулационен слой, който позволява на устройството да издържи на високо напрежение, температура и влага.

Нивата на CRP в кръвта са важен индикатор, който отразява степента на възпаление на пациента. В момента те се проверяват чрез кръвни изследвания, които не могат да предоставят информация в реално време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама