Доброволци почистиха района на Леденото езеро под връх Мусала

17:00, 09 юли 18 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Доброволци почистиха района на връх Мусала и заслона Леденото езеро от отпадъци. Инициативата се проведе през почивните дни, а в нея се включиха десетина доброволци. 

Планинският водач Борис Димитров, който бе един от доброволците в почистването, разказа за БНР: „За двата дни успяхме да направим около 94 изкачвания с раници от около 20 кг. средно, което се равнява на около 2 тона индустриален отпадък. Преди да започне акцията други доброволци сортираха и нарязаха отпадъка. Цялата акция продължи общо около 4-5 дни. Не успяхме да направим всичко, което бяхме планирали, но основната част от тези отпадъци се изкачиха до върха, откъдето ще ги спуснем с лифт до Бели Искър и оттам ще отидат за рециклиране, което беше главната идея на нашата инициатива“.

Димитров обясни, че това са строителни отпадъци, които са останали при построяването на съоръженията на Ледено езеро, връх Мусала. „В годините те са съхранявани в постройка до заслон Ледено езеро. Идеята е била да се използват за построяването на нещо друго. Впоследствие обаче не се случва нищо и отпадъците започват да гният и да се натрупват“, обясни още той.

Акцията по почистването на района ще продължи, защото все още има останал отпадък, отбеляза Борис Димитров.

Акцията направихме благодарение на Бранислав Бранков, каза още Димитров. Алпинистът Дойчин Боянов също е подкрепил инициативата. За почистването са помогнали още студенти и ученици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама