ЕС потвърди одобряването на 1 милиард евро помощ за Украйна

15:00, 09 юли 18 / Свят 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветът на ЕС потвърди преди срещата на върха с Украйна одобряването на програма за макрофинансова помощ за Киев в размер 1 млрд. евро, предаде БТА.

Съобщението на украински и английски бе разпространено в Twitter около час преди за срещата на върха да пристигне украинският президент Петро Порошенко.

Решението не означава, че средствата ще бъдат отпуснати веднага, тъй като условията за предоставянето им трябва да бъдат съгласувани.

Съветът на ЕС утвърди решението за предоставяне на макрофинансова помощ от 1 млрд. евро за Украйна още на 26 юни. На срещата на върха днес не се очаква да бъде обявено отпускането на средства, уточни европейски дипломатически източник на брифинг в Брюксел.

Макрофинансовата помощ за Киев се предвижда да бъде предоставена на два транша по 500 млн. евро. За тази цел обаче Брюксел и Киев трябва да закрепят в писмена форма задълженията, които Украйна поема в замяна. Европейската комисия съобщи по-рано, че предоставянето на средствата ще се извършва "в съзвучие с изпълнението на политиката на Международния валутен фонд към Украйна".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама