Японският премиер отлага визити заради наводненията с най-малко 114 загинали

16:05, 09 юли 18 / Свят 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Японският премиер Шиндзо Абе отложи планираната за тази седмица обиколка из Европа и Африка заради тежката ситуация в страната, където наводнения и свлачища след поройни дъждове отнеха живота на над 100 души. Това отлага и подписването на споразумение за свободна търговия между ЕС и Япония.

Обществената телевизия NHK съобщи, че броят на загиналите се е увеличил до най-малко 114, а 61 души се водят изчезнали. Най-малко 11 200 домакинства днес са без електричество, а стотици хиляди – без питейна вода.

Спасители се надпреварват с времето, за да окажат помощ на оцелели, а аварийните екипи работят усилено по възстановяване на електроснабдяването и водоснабдяването в засегнатите райони.

Абе планираше в сряда да потегли за визити в Белгия, Франция, Саудитска Арабия и Египет, като по график пътуването в чужбина трябваше да е до 18 юли. По време на посещението в Брюксел се очакваше японският премиер да подпише споразумение за свободна търговия с ЕС.

Но най-тежкото природно бедствие в Япония от 1983 г., при което милиони бяха принудени да напуснат домовете си, промени програмата на Абе.

Президентът на ЕС Доналд Туск предложи срещата да бъде преместена в Токио. В послание в Twitter той изрази искрени съболезнования и солидарността на Европа с народа на Япония като добави: „С оглед на трагичните обстоятелства ние сме готови да преместим срещата на върха ЕС-Япония от Брюксел за следващата седмица в Токио“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама